מוהלים

ביהדות ישנן כידוע תרי"ג מצוות, כלומר 613, שמתוכן 248 הן מצוות "עשה" המורות למאמינים מה עליהם לעשות. לא מעט מאותן מצוות עשה השתרשו גם בציבור החילוני, ומעל כולן מתנשאת מצוות מילת הבנים הזכרים בגיל 8 ימים – בסך הכל 97 מכל 100 תינוקות יהודים עוברים את חיתוך העורלה שבוע ויום לאחר לידתם, כלומר גם כשההורים הם חילונים עדיין ברוב המקרים תקוים המצווה שמטרתה להזכיר לנו את הברית בין אלוהים לאברהם.

לקיום המצווה מספר סיבות, כשאצל החילונים למשל כ-20% עושים זאת מתוך אמונה כי מדובר במהלך חשוב מבחינה בריאותית, ועוד כ-20% מבקשים לחסוך מילדיהם את תחושת השונות שייתכן כי תתעורר אם לא יהיו נימולים. הגיוון בא לידי ביטוי בפרמטר נוסף – המוהל, שכן ניתן לבחור בין מוהלים שהם רבנים לבין כאלה שהם קודם כל רופאים.

למה חשוב לבצע את המילה ע"י איש מקצוע מנוסה ומיומן?

גם אם מדובר במצווה שכולנו רואים בה מובנת מאליה, מילה היא עדיין פעולה כירורגית שמבוצעת ברך נולד, בן 8 ימים בסך הכל. כשחס וחלילה נדרש טיפול רפואי לילד קטן, ההורים במרבית המקרים יערכו בירורים מקיפים כדי להגיע לאיש המקצוע הטוב ביותר, כזה שהוא גם בעל ידע רב וגם בעל ניסיון, ובעיקר עבר הכשרה רצינית – וזוהי גם הדרך הנכונה לנהוג כשחותכים פיסת גוף לילד שמלאו לו בסך הכל 8 ימים, גם אם לכאורה מדובר בהליך שכל הגברים בארץ עוברים.

בהקשר זה חשוב לציין שבאופן מפתיע, מאחר שברית מילה אינה מוגדרת כהליך רפואי, אין פיקוח על מוהל שאינו רופא, ולמעשה ישנם מוהלים רבים שמבצעים את הפעולה הרגישה גם ללא רישיון או הכשרה.

מה כוללת ההכשרה של רופאים מוהלים?

רופאים מוהלים לעומת זאת מחויבים בהכשרה מקיפה, שכוללת הן ידע רפואי והן ידע הלכתי, וזאת כמובן לאחר לימודים ממושכים והתנסות מעשית שהופכת את האדם לכירורג מוסמך. עוד כדאי לדעת שרופא שמבקש להיות מוהל חייב גם לעבור מבחן בקיאות בסוגיות ההלכתיות השונות, כך שתוכלו להיות בטוחים שהוא מבצע את הפעולה הרגישה לא רק באופן מקצועי מבחינה רפואית אלא גם בדרך הנכונה מבחינת הדת.